top of page

Бої за гору Маківка

10 жовт. 2022 р.

Осінь - час, коли наші учні активно знайомляться з історією рідного краю, милуються його красотами. А коли класна керівничка вчителька історії - то учні мандрують історичними місцями. Минулої неділі Галина Старко спільно з своїми восьмикласниками та їхніми батьками піднялися на гору Маківку. Там, на місці, отримали знання, які, завдяки емоціям, запам'ятаються назавжди.

У Вікіпедії про Маківку читаємо: "Бої за гору Маківка — запеклі позиційні бої за гору Маківка в Карпатах, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915, під час Першої світової війни на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана задля заволодіння панівною висотою — горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

У результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Здобуття вершини, що планувалось 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були використані всі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських Січових Стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам'яті".

Недарма кажуть, що історія рухається по спіралі: війна, бої, наша перемога.

Слава нашим героїчним військовим усіх часів! Слава Україні! Україна - понад усе!

bottom of page